Kontakt

Foto:  Josephine Freje

TIPSA ANONYMT:

– Undvik att kontakta mig ;) genom jobbmobil eller jobbmejl, men berätta om så redan skett så går det att lösa.

– Ladda ner appar: Signal, Telegram, Viber eller Wickr. Eller om du har bättre förslag?

– Sök mig genom +46702209-209 205 eller @billhicks (Wickr) eller @is_just_a_ride på resten.

– GPG Key ID: 685745EC

– Läs mer om dina rättigheter, hur jag jobbar, källskydd, meddelarfrihet etc.

 

 
 
 
 

Tipsa gärna om missförhålladen, nyheter etc

OBS läs om anonymitetsskydd, mina arbetsmetod etc längre ner.


+46702209-205

(alltid på, ring helst efter lunch, svarar även kvällstid, helg etc vid brådskande tips/ärenden)


Skype:

User ID: josephinefreje


reporter@freje.se

(frejefrilans@gmail.com, spelar ingen roll vilken - kollar oftast mejlen flera gånger per dag)


GPG Key ID: 685745EC

Skicka mejl krypterat - läs hur här


Appar och andra vägar:

Signal, Wickr, Viber, Telegram etc - sök på mitt användarnamn @billhicks, eller @is_just_a_ride (eller genom mobilnr).


DINA RÄTTIGHETER:

Du har rätt att vara anonym, om jag som reporter ger dig anonymitet gäller källskydd enligt grundlagen. Du är anonym tills du själv säger motsatsen. Om jag som reporter röjer dig – med flit eller på grund av slarv –riskerar jag att få upp till ett års fängelse. Inte ens polisen har möjlighet att få ur mig vilka jag har pratat med, grundlagen och källskyddet står över risken att eventuellt straffas för att skydda en källa.

Du kan läsa mer om källskydd här: https://www.sjf.se/yrkesfragor/yttrandefrihet/kallskydd 

(Fallet där en källa stämde GP och vann var på min inrådan, då hon blev röjd av GP i samband med att de gjorde en uppföljning på ett reportage jag gjort för Uppdrag granskning. Hjälpte källan att komma i kontakt med JK etc, då det är ett typfall enligt mig på där en källa röjts pga missförstånd, slarv och brist på rutiner. Jag har aldrig röjt en källa och skulle allvarligt fundera på att sluta som journalist om så någonsin händer. Det är oförlåtligt och min mardröm.)


Om din lön finansieras genom skattemedel (gäller även kommunala bolag etc) så har du även extra skydd genom meddelarfriheten. Det innebär i korthet att det är ett brott om din chef försöker efterforska vem som har läckt uppgifter till media och att du både har rätt och skyldighet att som anställd av skattebetalarna vara visselblåsare när det finns missförhållanden som inte löses internt. Det kallas för "efterforskningsförbud", det är även förbjudet för arbetsgivaren att på något sätt straffa den som talat med media – det så kallade "repressalieförbudet".

Meddelarfrihet har dock varje människa oavsett arbetsplats, men jobbar du inom privat sektor får vi vara extra noga för att skydda dig då endast arbetsgivare inom det allmänna kan lagföras för efterforskning och repressalier.

Du kan läsa mer om meddelarfrihet här: https://www.sjf.se/yrkesfragor/yttrandefrihet/meddelarfrihet


SÅ TIPSAR DU ANONYMT:

Enklaste - ring mig:

0702-209 205, ring ej från din jobbtelefon om det gäller din arbetsplats. Jag förstår om någon vill vara anonym för att inte riskera jobbet eller om det finns en hotbild. Så fort du säger att du vill vara anonym och jag säger ja till det börjar källskyddet att gälla. Om du sedan längre fram bestämmer dig för att träda fram med namn upphör källskyddet, men alltså inte förrän källan själv bestämmer.


Skicka meddelande över appar:

Ladda ner någon av följande appar: Signal, Telegram, Wickr, Viber. Min personliga favorit är Signal, som kör krypterat. Dessa appar ger dig möjlighet att utan att ens jag vet ditt namn (vilket jag inte alltid kan gå med på i längden. Vid publiceringar behöver jag veta vems anonymitet jag skyddar för att kunna skydda den. Ibalnd frågar även ansvarig utgivare efter att få veta källan, men detta delas bara med källans medgivande.

Hitta mig på apparna genom:

Mitt mobilnummer, eller användarnamnen @billhicks eller @is_just_a_ride


Skicka mejl och filer krypterat:

Jag använder GPG/PGP (GPG keychain) för krypterade mejl. Det är två "nycklar" som du laddar ner ett program för, en nyckel är den du delar med de du vill ha hemliga mejl med – den andra är din privata. Se till att skaffa ett ordentligt lösenord (med stora och små bokstäver, siffror och tecken ex: @#!)

Här kan du ladda ner program för att skaffa krypteringsnycklar: https://gpgtools.org/

Här kan du läsa mer om hur man gör när man krypterar mejl: https://gnupg.org/gph/en/manual.html

Här kan du ladda ner det användarvänliga programmet Mailvelope, används direkt i skrivsfönstret i ditt mejlprogram: https://www.mailvelope.com/enKONTAKTUPPGIFTER


Skyddade personuppgifter, för snigelpost:

Josephine Freje Lind Simonsson

Skatteverket, Förmedlingsuppdrag

Box 2820, 403 20 Göteborg


reporter@freje.se

Tel: +46-702 209 205

OM JOSEPHINE FREJE


Prisbelönt grävande reporter, just nu med bas i Göteborg. Jobbat för bland annat Uppdrag granskning, Expressens grävgrupp, P1 Kaliber och varit "Gräv-Josse" i flera P3-produktioner. Även tidigare programledare för SVT Plus, fick äran att slänga bluff-produkter i Sverkers tunna :)


Jobbat som korrespondent och frilans i stora delar av Asien (bott sammanlagt två år med bas i Bangkok), samt Afrika (med bas i Kigali).

Föreläser på svenska och engelska. (Mer på wiki med länkar etc, var källkritiskt och säg till om du hittar något fel, tack)

Copyright @ All Rights Reserved ™Freje  (press photos of Mrs Josephine Freje not included, please credit the photographer if possible.)